elektronische sigaret


elektronische sigaret 1.0

Betekenis

op een sigaret lijkend elektronisch rookapparaatje waarmee iemand de damp van een verhitte vloeistof uit een ampul kan inhaleren; e-sigaret; vape
Hoewel we spreken over 'een elektronische sigaret roken' is er geen sprake van rook maar van damp.

Een elektronische sigaret…

is een sigaret; is een rookartikel; is een genotmiddel

      afbeelding

      Bron: Wikimedia Commons
      ( Disclaimer )

      Over het woord

      Aard herkomst inheems of leenvertaling
      Vroegste datering 2008
      Brontaal Engels
      Vorm in brontaal electronic cigarette
      Betekenis in brontaal idem
      Samenhangende woorden (betekenis) dampen; e-roken; vapen
      Vorm Afbreking
      Enkelvoud elektronische sigaret elek.tro.ni.sche si.ga.ret
      Meervoud elektronische sigaretten elek.tro.ni.sche si.ga.ret.ten
      Verkleinvorm elektronisch sigaretje elek.tro.ni.sch si.ga.ret.je
      Type zelfstandig naamwoord
      Naamtype soortnaam
      Geslacht mannelijk of vrouwelijk
      Lidwoord de
      Betekenisklasse zaaknaam
      Type gelexicaliseerde woordgroep

      Het woord in gebruik

      Als deel van een afleiding


      Hyperoniem sigaret
      Synoniem elektropeuk; e-peuk; e-sigaret; vape; vaper

      Hoe gevaarlijk is de elektronische sigaret? [...]. Er zitten veel haken en ogen aan de e-sigaret. Wegen de voordelen op tegen de nadelen, of juist niet, zoals de staatssecretaris meent? Hij kondigt extra maatregelen aan om de veiligheid van deze 'dampers' te verhogen. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) opent de aanval op de elektronische sigaret.

      de Volkskrant,

      Freund richtte met zijn partners een Vapor Lounge in, een plek waar je bij een koffie verschillende elektronische sigaretten en e-vloeistoffen kunt proberen. Volgens een recente schatting zouden eind dit jaar ongeveer een miljoen Fransen elektronisch roken. De museumdirecteur lacht als ik vertel dat ze in Nederland bezorgd zijn dat elektronische sigaretten met fruitsmaakjes jongeren aanzetten tot roken. "Rond je veertiende wil je experimenteren, dat is normaal. En dat kun je beter doen met een e-sigaret dan met een echte".

      NRC Handelsblad,

      Zeven jaar na de laatste update brengt de Hoge Gezondheidsraad (HGR) een nieuwe stand van zaken uit over de elektronische sigaret. Bij gebruik van een e-sigaret, ook vapen genoemd, wordt een vloeistof door elektronische verhitting verdampt en die damp wordt vervolgens geïnhaleerd. De algemene conclusie blijft dezelfde: de e-sigaret is minder schadelijk dan de klassieke sigaret, maar heeft wel risico's.

      Het Belang van Limburg,

      Amrit nam een trekje van een vape (elektronische sigaret) die een onbekende haar aanbood. Later stond ze te zoenen met een eveneens onbekende jongen. Een half uur na binnenkomst zakte Amrit plots naar de grond en kon ze niet meer opstaan. [...]. Emmi vroeg Amrit in de app of er misschien iets in de vape had gezeten, en of ze zich herinnerde dat ze had gezoend.

      Het Parool,

      Geen stank, geen rookoverlast, geen kankerverwekkende stoffen en geen gekleum in de kou. Alleen de pure nicotine. Met de elektronische sigaret kunnen rokers hun verslaving bevredigen zonder blauwe walmen te produceren. Het apparaat bestaat uit drie delen: een mondstuk met ampul met vloeibare nicotine, een tussenstuk met chip en een wit pijpje waarin de batterijen zitten. Afgetopt met een lampje dat rood opgloeit bij elk trekje aan de sigaret.

      Haarlems Dagblad,

      Beginnen met de elektronische sigaret? Niet doen, zegt de Hoge Gezondheidsraad in een nieuw advies. Rokers zouden wél baat hebben bij vapen in plaats van roken. Tenminste, als ze daar uiteindelijk ook mee stoppen. Een vapestop dus. Zeven jaar na een vorig advies komen zestien experts voor de Hoge Gezondheidsraad met een nieuw advies over vaping - elektronisch roken door een vloeistof te verhitten en die in te ademen. 'We willen e-sigaretten absoluut afraden voor niet-rokers', zegt professor (en kankerspecialist) Filip Lardon (UAntwerpen).

      De Standaard,

      als object bij een werkwoord


      • een elektronische sigaret roken

      Om het roken te ontmoedigen mag er al jaren niet meer in openbare ruimtes en in de horeca. Dat staat beschreven in de Tabaks- en rookwarenwet. Zodoende zijn er op stations, luchthavens en andere openbare plekken rookzones in het leven geroepen waar rokers nog wel terecht kunnen. [...]. Buiten die zones mag er niet gerookt worden. Alhoewel, in essentie mogen mensen die een elektronische sigaret roken dit wel.

      https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/gezondheid-sport/hoe-zit-het-moeten-mensen-die-een-e-sigaret-roken-zich-ook-houden-aan-rookzones/,

      met adjectief ervoor


      • de zogenoemde elektronische sigaret

      De zogenoemde elektronische sigaret, die door de producenten wordt gepresenteerd als een tabaksvervangende therapie om van het klassieke roken af te komen, kan in feite zeer giftig zijn. Daarvoor heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO vrijdag gewaarschuwd.

      https://www.parool.nl/nieuws/who-elektronische-sigaret-giftig~b6bb6b24/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F,

      met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


      • een ontploffende elektronische sigaret

      Brandonderzoekers hebben beelden vrijgegeven van een Engelse supermarkt die werd opgeschrikt door een ontploffende elektronische sigaret in de zak van een klant. Vermoedelijk ontstond de explosie door contact tussen de batterij van de fopsigaret en andere metalen, zoals sleutels of muntjes, bericht Sky News. Grote schrik voor de eigenaar van de elektropeuk en andere aanwezigen, onder meer een baby in kinderwagen, maar met enkel lichte verwondingen bij de man liep het met een sisser af.

      https://www.powned.tv/artikel/zien-e-sigaret-doet-boem-naast-baby-af,

      Tijd neologisme